Поділіться рецептом з друзями :-)

Роздрукувати рецепт

середа, 7 вересня 2016 р.

Як зробити домашні бульйонні кубики

домашня приправа для супу

Дуже люблю додавати до супів і других страв різні приправи, особливо насиченого смаку додають бульйонні кубики. Але, прочитавши їх складники на упаковці, відразу зникає бажання ''труїти'' ними свою сім'ю (особливо дитину). Тому, після багатьох експериментів, винайшла для себе спосіб приготування домашніх бульйонних кубиків (точніше в мене виходять не кубики, а порошок-гранули) :-) Така приправа повністю натуральна і дуже корисна (при сушінні зберігаються майже всі вітаміни), а якщо ще й приготована з любов'ю, то вашим супам взагалі ціни не буде!

Для домашніх бульйонних кубиків потрібно:

  • овочі на ваш смак (морква, помідори, цибуля, часник, кабачки, болгарський перець, зелень, баклажани, селера - все, що маєте в наявності і чим більше, тим краще!)
  • сіль
  • і таке чудо техніки, як сушарка для овочів і фруктів

Овочі наріжте  і повикладайте їх на ''поверхи'' сушарки


Баклажани і кабачки (цукині) я спочатку нарізаю кружальцями, опускаю в киплячу воду на 3-4 хвилини, проціджую і потім викладаю в сушарку (так вони чомусь швидже сушаться)


Зелень викладаю на останній ''поверх'' сушарки, бо вона сохне найшвидже


Ввімкніть сушарку (я виставляю температуру 60С) і залиште овочі сушитись. Час сушіння залежить від вологості повітря в домі, якщо дуже волого то і овочі будуть сохнути довше. Я зазвичай сушу впродовж 2-3 годин, потім міняю ''поверхи'' місцями (овочі знизу сохнуть набагато швидше ніж ті, що на останньому ''поверсі''). Весь процес сушіння в мене переважно займає 2 дні (через кожні 3 години вимикаю сушарку на 1 годину), якщо ж вологість в домі невелика, то все висихає і за день. А можна взагалі залишити на ніч, тоді зранку все буде готове-сухеньке


Сухі овочі перемелюю блендером


З пергаментного паперу вирізаю круги з діркою всередині, щоб по розміру і формі підійшли до ''поверху'' сушарки


Викладаю на папір перемелені сухі овочі і вмикаю сушарку ще на 1 годину


Потім вже зовсім сухі овочі зважую


І додаю до них сіль в пропорції 1:1


Перемелюю овочі з сіллю в кофемолці


От і все! Смачна, домашня, натуральна і корисна приправа для супів і других страв готова. Трішки замороки і часу для приготування потрібно, але повірте, воно того дуже навіть варте. Зберігати її можна навіть цілий рік в добре закритій банці чи лоточку. Смачного :-)









4 коментарі:

  1. Всегда сушу овощи для приправы супов.но ваша идея перемалывания в кофемолке мне очень понравилась.Так нужно намного места для сохранения!!Спасибо за идею

    ВідповістиВидалити
  2. Кстати,приглашаю вас в мою группе на ФБ - На кухне с Перчинкой для ваших публикаций!https://www.facebook.com/groups/khozyayushka/

    ВідповістиВидалити